Backup ANY Movie DVD - Fully playable in ANY DVD Player!!!

Home


CD/DVD MEDIA LISTS
CD-R
CD-RW
DVD-R / RAM
SEARCH SITE
CD/DVD SOFTWARE
CD-Writer Software
CD-Writer Tools
CD/DVD Utilities
DVD-Writer Software
MP3/AUDIO SW/HW
Audio/MP3 Software
MP3 Hardware Players
Related MP3 Links
CD MEDIA
80 Minutes CD-R's
99 Minutes CD-R's
CD Factories
CD Recordable History
CD-R Dye Info
CD-R Quality
GD-ROM Information
OverSize/OverBurn CD-R's
Philips Inferior Quality CD's
TDK Inferior Quality CD's
CD WRITERS
CD-Writer Modifications
CD-Writer Technology
Repairing a CD-Writer
Standalone CD-Copiers
CD ARTICLES
CD/DVD Protections
CD-R Glossary
CD-Writer Burn Tips
Create a Copy Protected CD
Magazines/Press
Technical Information
Related CD Links

Buying a CD-Writer
CD Reviews
CD-Writer Firmwares
Class Action Philips & HP
File Sharing Software
DVD ARTICLES
DVD-Writer Technology
DVD Reviews
Related DVD Links
HARDWARE
Mainboard & CPU Tools
FEEDBACK
Message Forums
Advertising & Support
Submitting CD Info
NETWORK
LinkWorld
GameTarget
CoverTarget
MusicTarget
CD Links / DVD Links
Files
De Telegraaf

Cd-roms branden bron van ergernis

door ROMKE SPIERDIJK

Hoewel de cd-recorders als warme broodjes over de toonbank vliegen, verloopt het beschrijven van blanco cd's in veel gevallen alles behalve vlekkeloos.

Consumenten kopen enthousiast voor een paar honderd gulden een cd-recorder, maar vervolgens kost het veel tijd, enkele lege cd's en een hoop ergernis voordat de operatie succesvol afgerond kan worden.

De recorder kan voor een aantal verschillende doelen ingezet worden. Er wordt muziek op opgenomen, een backup van de harde schijf mee gemaakt, of een bestaande cd mee gekopieerd. Dit laatste mag alleen als de cd uw eigendom is. Die ene kopie mag vervolgens niet verkocht, uitgeleend of weggeven worden, maar het maken van een kopie is dus wel degelijk toegestaan. Sommige software is voorzien van een kopieerbeveiliging, waardoor het iets moeilijker wordt een reserve-exemplaar te maken.

Proefversies
Goed gereedschap is bij het 'branden' van beschrijfbare cd's natuurlijk onontbeerlijk. De populairste software-pakketten zijn Adaptec Easy CD Creator, CDRWIN en Nero Burning Rom. Easy CD Creator heeft beperkte mogelijkheden, maar een groot bedieningsgemak. Dit programma, dat vaak bij cd-recorders wordt meegeleverd, voldoet echter uitstekend bij het branden van muziek-cd's. Hierbij kan een stuk minder misgaan dan bij het maken van data-cd's, dus de mogelijkheden van de software zijn van minder belang. Nero en CDRWIN behoren tot de toppers en zijn voorzien van allerlei slimme functies, die voorkomen dat het beschrijven van een cd-r mislukt. Gratis proefversies van deze software zijn van Internet te downloaden.

Een ander belangrijk punt is de te beschrijven cd-r. Er zijn tientallen merken te koop, in prijs variërend van ƒ2,50 tot meer dan ƒ10. Bekende merken als Sony, Philips en TDK voldoen uitstekend, maar de goedkope, merkloze cd's moeten zeker niet onderschat worden. Uit diverse tests is gebleken dat deze kwalitatief zelden onderdoen voor de merk-cd's. Er is maar een beperkt aantal fabrikanten van beschrijfbare cd's en in veel gevallen zijn de merkloze cd's uit dezelfde fabriek afkomstig als de dure merk-cd's. Uitgebreide onafhankelijke informatie over de verschillende merken en soorten schijfjes is te lezen bij CD Media World.

Over het algemeen is de software na het installeren al goed ingesteld voor algemeen gebruik. Voor meer zekerheid kan de hierboven genoemde software eerst het hele schrijfproces simuleren, alvorens de cd-r echt te gaan beschrijven. Verkeerde instellingen of andere foutjes komen op deze manier aan het licht, zónder dat dit een cd kost.

Veelvoorkomend probleem is de 'buffer underrun': de cd-recorder krijgt te weinig data aangevoerd en heeft op een gegeven moment dus niks meer om op de cd te schrijven. Resultaat: het ding stopt ermee en de gedeeltelijk beschreven cd-r is niet meer te gebruiken. Door vóór het branden de harde schijf te defragmenteren kunnen de gegevens soepeler naar de recorder gestuurd worden. Let er op dat er voldoende ruimte op de harde schijf beschikbaar is voor de tijdelijke bestanden die de software aanmaakt. Voor het branden van een volle cd is zo'n 700 Mb aan vrije schijfruimte nodig.

Bij het direct kopiëren van cd-romspeler naar cd-recorder is het belangrijk dat de cd-romspeler een hogere snelheid heeft dan de cd-recorder. Ook dit is van tevoren met de software te testen. Is de snelheid van de bron (de harde schijf of de cd-romspeler) te laag, dan helpt het vaak om de recorder op een lagere snelheid in te stellen. Bijvoorbeeld op 2-voudige snelheid, in plaats van op 4-voudige. Het branden duurt dan wel twee keer zo lang.

Covers
Dan nog enkele korte tips voor meer cd-plezier. De covers van tienduizenden muziek- en software-cd's zijn van website CD Cover Central te downloaden. Uitprinten, op maat knippen en de cd is niet van echt te onderscheiden.

Zet tijdens het branden virusscanner, schermbeveiliging en programma's als ICQ uit. Om storingen - en dus een grotere kans op een mislukte cd - te voorkomen, is het van belang dat tijdens het beschrijven zo min mogelijk programma's actief zijn.

Kies bij het branden van muziek-cd's altijd voor Disk At Once (DAO). De nummers worden dan in één keer op de cd-r geschreven, zonder dat er pauzes tussen de liedjes vallen. Want niks is irritanter dan een live-optreden waarbij het applaus onderbroken wordt door enkele seconden stilte...

Vooral spellen zijn vaak tegen kopiëren beveiligd. De soort beveiliging, van eenvoudige trucjes tot professionele methoden, verschilt per titel. Een website die bijhoudt op welke manier spellen beveiligd zijn en hoe deze beveiliging te omzeilen is, is GameCopyWorld. Wellicht ten overvloede: het is alleen toegestaan kopieën van software of muziek te maken voor eigen gebruik.

Muziek in het populaire MP3-formaat is op Internet overal te krijgen. Met een programma als Winamp zijn deze liedjes af te spelen, maar ook om te zetten in het WAV-formaat. Als deze laatste bestanden op een cd gebrand worden, is het eindresultaat een cd die op elke (muziek)cd-speler is af te spelen. Officieel is het ophalen, maar ook het branden, illegaal: artiest en platenmaatschappij krijgen immers geen cent.

De Telegraaf
Dinsdag 3 Augustus 1999©1998-2022  CD Media World - All Rights Reserved
The contents of this page may not be reproduced/published anywhere else without the written permission of CD Media World
Privacy Statement  -  Terms of Service  -  Contact Us  -  Advertise Here!